Médiaajánlat
Adatvédelmi nyilatkozat
Impresszum, jogi nyilatkozat
A honlap üzemeltetője:
Webműhely Kft.
Épinfó - Aktuális
Magyar pályamű az Electrolux Design Lab 2011 középdöntőjében
Az Electrolux nemzetközi formatervezési versenyének középdöntőjébe ismét bekerült egy magyar diák pályaműve. Miklósi Ádám, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatójának Sous-vide elnevezésű főzőrendszerét is beválasztották a 25 legjobb pályamű közé.
Az idei megmérettetésre az Electrolux olyan készülék terveket várt a pályázóktól, amelyek az intelligens mobilitás kihívásaira kínálnak megoldásokat. A hallgatóknak, illetve a friss diplomásoknak az idő, a kényelem, a szabadság és az irányítás szem előtt tartásával kellett megtervezniük azokat a háztartási készülékeket, melyeket otthon, vagy akár házon kívül is használhatnak a fogyasztók.
Miklósi Ádám munkáját, a Sous-vide sejtes főzőrendszert, az egyre népszerűbbé váló lassú, alacsony hőfokon, vákuum alatt történő, magas páratartalmon való főzés illetve párolás ihlette. A Sous-vide egészséges és ínycsiklandó ételeket készít el, előre meghatározott idő alatt. A készülékhez interneten, vagy okos-telefonon futtatható, személyre szabott alkalmazás is jár, amellyel akár egy hétre előre is megtervezhetjük a menüt, és segít a hozzávalók beszerzésében is.
A hozzávalók légmentesen lezárható, műanyag tasakokba kerülnek, majd a készülék vízfürdőben, előre meghatározott hőmérsékleten megfőzi azokat. Az étel a hagyományos főzéshez képest jóval lassabban (akár 72 órán keresztül is főhet), és alacsonyabb hőmérsékleten (jellemzően 60°C körüli hőmérsékleten) készül el. Ezzel a főzési móddal az ételek megőrzik eredeti állagukat, ásványi anyag- és vitamintartalmukat, ezáltal ízletesebbek és egészségesebbek lesznek.
Miklósi Ádám munkáját a 14 országból beérkezett, 1300 pályamű közül választották a legjobb 25 koncepció közé. Közülük kerül ki az a 8 döntős munka, amelyeket egy nemzetközi szakértőkből és dizájnerekből álló zsűri értékel majd szeptemberben, Londonban. A Design Lab 2011. első díja 5 000 euró és egy hat hónapos, fizetett gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3 000, a harmadik pedig 2 000 euró.
„A 2011-es Electrolux Design Lab versenyre igazán ötletes pályázatok érkeztek, és el kell ismerni, hogy verseny kilenc éves történetében ez volt a legnehezebb kiírás. A legjobb 25 pályázat mindenképpen elismerést érdemel. Újszerű és kreatív megközelítésük lelkesítően hatott ránk.” - mondta Henrik Otto, az Electrolux Globális tervezési részlegének alelnöke.
Forrás: Morpho Communications
Ipar- és képzőművészek
Konyhafelszerelés, -berendezés
Konyhai, háztartási készülék