Utolsó frissítés: 2024-11-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Magyar pályamű az Electrolux Design Lab 2011 középdöntőjében

Gyártói hírek, cikkek 2011. 06. 21.
Miklósi Ádám munkáját, a Sous-vide sejtes főzőrendszert, az egyre népszerűbbé váló lassú, alacsony hőfokon, vákuum alatt történő, magas páratartalmon való főzés illetve párolás ihlette
Miklósi Ádám munkáját, a Sous-vide sejtes főzőrendszert, az egyre népszerűbbé váló lassú, alacsony hőfokon, vákuum alatt történő, magas páratartalmon való főzés illetve párolás ihlette

Az Electrolux nemzetközi formatervezési versenyének középdöntőjébe ismét bekerült egy magyar diák pályaműve. Miklósi Ádám, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatójának Sous-vide elnevezésű főzőrendszerét is beválasztották a 25 legjobb pályamű közé.

Az idei megmérettetésre az Electrolux olyan készülék terveket várt a pályázóktól, amelyek az intelligens mobilitás kihívásaira kínálnak megoldásokat. A hallgatóknak, illetve a friss diplomásoknak az idő, a kényelem, a szabadság és az irányítás szem előtt tartásával kellett megtervezniük azokat a háztartási készülékeket, melyeket otthon, vagy akár házon kívül is használhatnak a fogyasztók.

Miklósi Ádám munkáját, a Sous-vide sejtes főzőrendszert, az egyre népszerűbbé váló lassú, alacsony hőfokon, vákuum alatt történő, magas páratartalmon való főzés illetve párolás ihlette. A Sous-vide egészséges és ínycsiklandó ételeket készít el, előre meghatározott idő alatt. A készülékhez interneten, vagy okos-telefonon futtatható, személyre szabott alkalmazás is jár, amellyel akár egy hétre előre is megtervezhetjük a menüt, és segít a hozzávalók beszerzésében is.

A hozzávalók légmentesen lezárható, műanyag tasakokba kerülnek, majd a készülék vízfürdőben, előre meghatározott hőmérsékleten megfőzi azokat. Az étel a hagyományos főzéshez képest jóval lassabban (akár 72 órán keresztül is főhet), és alacsonyabb hőmérsékleten (jellemzően 60°C körüli hőmérsékleten) készül el. Ezzel a főzési móddal az ételek megőrzik eredeti állagukat, ásványi anyag- és vitamintartalmukat, ezáltal ízletesebbek és egészségesebbek lesznek.

Miklósi Ádám munkáját a 14 országból beérkezett, 1300 pályamű közül választották a legjobb 25 koncepció közé. Közülük kerül ki az a 8 döntős munka, amelyeket egy nemzetközi szakértőkből és dizájnerekből álló zsűri értékel majd szeptemberben, Londonban. A Design Lab 2011. első díja 5 000 euró és egy hat hónapos, fizetett gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális terméktervező központjában. A második díj 3 000, a harmadik pedig 2 000 euró.

„A 2011-es Electrolux Design Lab versenyre igazán ötletes pályázatok érkeztek, és el kell ismerni, hogy verseny kilenc éves történetében ez volt a legnehezebb kiírás. A legjobb 25 pályázat mindenképpen elismerést érdemel. Újszerű és kreatív megközelítésük lelkesítően hatott ránk.” - mondta Henrik Otto, az Electrolux Globális tervezési részlegének alelnöke.

Forrás: Morpho Communications

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Építésügyi jogszabály változások

Építési jog 2024. 10. 08.

2024. október 2-án számos építésügyi jogszabály módosult, vesztette hatályát, illetve új jogszabályok léptek hatályba. A jelenlegi és a várható jogszabály változásokról az alábbi oldalakon lehet tájékozódni

Szakkönyv

Tedd a helyére! - A rend lelke, a lélek rendje

Lakberendezés 2024. 09. 18.

Milyen a rend, amikor a dolgok valóban a helyükön vannak? Egyáltalán hol van a bútoraink, a tárgyaink, kedves holmijaink valódi helye, és hol vagyunk a rendezkedés folyamatában mi magunk, akik ezt meghatározzuk? A tér-lélek-tan szemlélet jegyében született könyv a harmónia és a rend megteremtésének lehetőségein kalauzol végig

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?